Werken als Jacoba van Beieren

0
33
Hoe is het om als ADDer te werken op een locatie waar dagelijks duizenden mensen langskomen? En waar werkt die krullerige ADDer dan? Op de Keukenhof. Ik werk hier al sinds 2009 en ik kan je vertellen, het is ieder jaar zo leuk dat ik zeker wil terug komen het jaar daarna.
Wat het werken op Keukenhof zo leuk maakt is de enorme diversiteit aan mensen die het park komen bezoeken. Daar heb ik veel contact mee. Ik werk namelijk als Jacoba van Beieren. Wie?
Oke, even een stukje geschiedenis. Keukenhof is een fantastisch mooi bloemenpark wat officieel geopend is in 1950. Natuurlijk bestaat het grondgebied zelf al veel langer. Dat hoorde namelijk bij het grondgebied van Jacoba van Beieren. De gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen die geboren is in 1401. Na een niet zo lang maar pittig leven kwam zij uiteindelijk (na afstand te doen van haar titels, maar met haar 3e man) te wonen in Slot Teylingen. De achtertuin van Jacoba was het gebied wat nu de Keukenhof is. Een gebied wat ze in de 15e eeuw gebruikten voor het verbouwen van kruiden en de jacht. Dus het was de tuin waarin de producten gebruikt werden in de keuken. Oudhollands voor tuin is ‘hof’. Dus keuken-hof. 5 eeuwen later is dit een van de meest bekende toeristische trekpleisters van Nederland.
De afgelopen paar jaren komen er steeds meer mensen af op het bloemenpark. De meeste mensen komen niet alleen uit omringende Europese landen, maar ook veel uit bijvoorbeeld China. Het is ontzettend leuk om als gastvrouw deze mensen te mogen ontvangen in een middeleeuwse jurk.
Ik als Jacoba van Beieren een paar jaar terug. (2011?)
Ik als Jacoba van Beieren een paar jaar terug. (2011?)
Vrijwel iedereen die binnenkomt is vrolijk, want mensen hebben zin in hun dagje uit waar ze (vaak) lang naar hebben uitgekeken. Die sfeer is ook bijna tastbaar, zeker als het zonnetje schijnt. Ik vind het erg leuk om met mensen in gesprek te gaan over waar ze vandaan komen en of ze al vaker in Nederland zijn geweest. Vaak vraag ik ook of zij aan mij een woord of een zin willen leren vanuit hun taal. Natuurlijk moet ik zelf ook vaak vragen beantwoorden. Niet alleen buitenlandse bezoekers maar ook Nederlanders kan ik nog wel eens verassen met informatie over Jacoba of de bloemen.
Sinds een paar jaar geef ik ook korte rondleidingen (van ongeveer 3 kwartier) aan Japanse groepen. Ontzettend leuk om te doen, maar ook soms wel spannend. Want hoewel veel Japanse jongeren die ik in het park tegenkom wel Engels spreken, spreekt zeker niet iedere Japanner Engels. Gelukkig is er altijd een tolk bij de groep die via een microfoontje naar iedereens oortje een Japanse versie van mijn verhaal vertelt. Mijn favoriete grap is om de groep op het eind van mijn tour mee te nemen naar een hele speciale plek, waar ze iets kunnen zien wat heel erg bijzonder is… De Japanse tuin (ja, hilarisch, ik weet het). Het leuke is dat je 2 lachgolven hebt. Eerst van degenen die Engels verstaan en na de vertaling de 2e groep.
Dit jaar ga ik ook weer als Jacoba aan de slag, maar ik ga ook rondleidingen geven en achter de kassa werken. Vanaf nu is het park open! Wil je op de hoogte gehouden worden van hoe het park erbij ligt en meer, volg me dan op Twitter en Snapchat (addellen) en check ook de Keukenhof-Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here