ADD en … Ervaringen met Concerta

1
50

Nadat ik na 1,5 jaar ploeteren moest stoppen met mijn eerste HBO studie, merkte ik dat ik niet alleen op school er een rotzooitje van maakte, maar ook thuis. Toen ik op kamers ging wonen ging het even mis. Ik kwam in een dip terecht en had ook een slecht zelfbeeld omdat veel dingen om me heen mislukten.

Ik besloot het roer om te gooien en er iets aan te doen. Ik ging aan de slag bij PsyQ en nam ook het besluit Concerta in te nemen. Zoals ik in mijn eerdere blog heb geschreven ging mijn wekker tijdens het gebruiken van Ritalin erg vaak op 1 dag. Om dit te verminderen ben ik Concerta gaan slikken. Deze medicatie werkt 8 uur ipv de 4 uur die Ritalin werkt, maar wordt niet (altijd) volledig vergoed door de verzekeraar.

http://adhdmagazine.nl/adhd-volwassenen-nieuws/impuls-onderzoek-concerta/
Concerta (afbeelding van: adhdmagazine.nl)

Ik moest heel erg wennen aan het opnieuw gebruiken van medicatie. De eerste paar weken had ik enorm veel last van hoofdpijn, merkte dat mijn hongergevoel weer weg was en dat ik na 16u veel last had van een rebound. Om dat tegen te gaan slikte ik om 16u Ritalin, een lage dosis. Door dit te doen werd de rebound afgezwakt.

Dit had jammer genoeg wel een nare bijwerking waar ik ook eerder last van gehad heb (toen ik Ritalin slikte). Ik kreeg last van een slaapritme stoornis. Hoe langer de mediatie werkt op de dag, hoe later op de avond de rebound komt. Een rebound (alles zien, horen en bedenken) op het moment dat je wilt gaan slapen werkt niet echt bevorderlijk voor een goede nachtrust. Probeer maar een dubbele espresso te nemen voor je je bed instapt. Ik werd gewoon niet moe en sliep vaak pas na 03:00. (Lees hierover in deze blog; ADD en … Slaapritmestoornis)

Het op mezelf wonen bracht meer dingen met zich mee dan ik van te voren had verwacht. Natuurlijk het werken voor de huur, zelf schoonmaken en koken. Maar wat ik me niet gerealiseerd had is, dat je als je alleen woont altijd zelf degene bent die thuiskomt in een donker huis, de verwarming aan moet doen in de winter als je thuis komt na een lange dag werken, je zelf je thee zet om daarna pas te kunnen relaxen.

In die periode heb ik veel geleerd over mezelf en hoe ik zelfstandig kan zijn. Leren plannen was hier een enorm groot onderdeel van. Daarover komt een aparte blog, met hoe ik heb leren plannen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here