ADD en … Plannen

1
43

Plannen… Zucht! Veel AD(H)Ders, maar ook mensen zonder die diagnose, hebben vaak dat iets niet loopt zoals verwacht. Je denkt van te voren na over hoe iets zou kunnen gaan lopen; en POEF! Alles moet omgegooid worden, je bent een deel vergeten of je hebt te weinig tijd. Ook ik had hier veel last van en ik heb uiteindelijk zelfs hulp gehad van een psycholoog bij de vraag: Hoe moet je plannen?

Ten eerste was bij mij het probleem dat ik me aan het einde van de dag realiseerde dat ik nog geen 50% had gedaan van de dingen die ik gedaan had willen hebben, maar wel veel andere dingen tussendoor had gedaan.
Het is belangrijk om te weten hoe je je tijd indeelt en waar je nu je tijd aan besteedt.
Daarom ben ik begonnen met het invullen van dit schema:

Leer plannen met een weekschema.
Leer plannen met een weekschema.

Als je dit 1 week hebt gedaan kun je bekijken waar je meer tijd aan wilt besteden (vb sporten of huiswerk) en waar je minder tijd aan wilt besteden zoals bank hangen of uitslapen (heh, minder uitslapen… grapjas).

Heb je moeite met tijd inschatten? Maak dan eerst je planning met potloot in je weekschema. Later ga je met pen hierover heen wanneer je de uitvoering opschrijft. Zo kun je gemakkelijk zien voor welke activiteiten je teveel of te weinig tijd inplant.

Ik vond het handig om kleuren toe te voegen in mijn schema. Zo kon ik in 1 oogopslag zien welke categorieën mijn week overheersten. Ik koos groen voor school (omdat ik dacht aan leren, groeien = groen). Rood/oranje voor bewegen, want als je beweegt wordt je warm (dus warme kleuren) en blauw voor slapen, want dan ben je in ruststand.
Natuurlijk kan je je eigen kleuren eraan verbinden, of helemaal geen kleuren gebruiken. Maak er je eigen project van, want dat werkt het beste.

Denk er ook aan dat plannen betekent dat je alle stappen erin zet die je gaat doorlopen. Een schilderij ophangen is niet alleen dat. Je moet een schilderij uitkiezen. Je moet bedenken waar je het schilderij wilt hangen. Je moet bedenken welke spijkers of schroeven je nodig hebt om het schilderij op te hangen. Die (en het benodigde gereedschap) moet je ook nog eens in huis hebben. Vervolgens komt het meten, aftekenen, ophangen en het schoonmaken van eventueel gruis van het boren of hameren. Wat ik wil zeggen is; er komt veel meer bij kijken dan je soms denkt.

En tenslotte, je kunt niet alles plannen. Het leven is onvoorspelbaar (gelukkig maar) en soms gaan dingen niet zoals je die in je hoofd had. Key is:
Plannen is herplannen!

Veel succes! Ik ben benieuwd naar alle planning-successen. Mochten er vragen of opmerkingen zijn, laat gerust een reactie achter, dat vind ik erg leuk om te lezen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here