ADD en … Slaapritmestoornis

1
28
Ik heb een tijdje een slaapritmestoornis gehad. Tijdens mijn pogingen grip te krijgen op mijn chaos-hoofd ben ik begonnen met medicatie. Overdag kon ik me concentreren, maar dat dit ook gevolgen zou hebben op mijn nachtrust… Daar had ik niet bij stilgestaan.

(Lees ook: ADD en … Medicatie deel 2 – Ervaringen met Concerta)

Wish my bedroom looked like that...(Credit naar Google)
Wish my bedroom looked like that…(Credit naar Google)

De rebound zorgde ervoor dat ik klaar wakker was op het moment dat ik wilde gaan slapen. Op het moment dat je lijf en hoofd in stand-by horen te gaan, gingen bij mij alle bellen rinkelen en alle lampen aan. Ik werd ook niet meer moe, en heb uren wakker in bed gelegen. Ik had het idee dat ik, hoewel ik dan niet sliep, wel zou uitrusten door vooral stil te blijven liggen.
Eh, nee. Helaas werkt dat niet zo. Je hebt dus echt wel slaap nodig om normaal te functioneren. Van slaapgebrek word je raar (een beetje wappie).

Ik viel vaak pas rond 03:00 in slaap, terwijl mijn wekker wel ging om 08:00. Veel rust kon ik daardoor niet pakken.

De manier waarop ik dit heb omgegooit is: vroeg opstaan. Met vroeg, bedoel ik dan: vroeg. Half 6. Met opstaan bedoel ik: uit bed, douchen, ontbijten en iets actiefs gaan doen. Sporten of buiten lopen. Dit alles om je lichaam en je hoofd eerder moe te laten worden.

Tip: Als je niet in slaap kunt komen na een half uur/uur, ga uit bed. Stap je warme nest uit en ga even iets doen. Na een half uur zul je je eerder moe voelen dan wanneer je in bed blijft liggen.

Uiteindelijk begon deze tactiek te werken na een paar weken. Maar het was niet te combineren met mijn horecabaantje. Door de vermoeidheid en slecht zorgen voor mezelf belande ik uiteindelijk bij de huisarts vanwege een ontstoken keel. Niks bijzonders zou je zeggen en ik kreeg antibiotica. Een paar weken daarna was rusten geen probleem meer; zoals te lezen is in deze blog: ADD en … Ziekte van Pfeiffer + Tips!

Tijdens en na de pfeiffer heb ik genoeg slaap ingehaald. De slaapritmestoornis was verleden tijd, want ik vond ook een betere manier om mijn medicatie te verdelen. Ik kwam in een beter ritme. Natuurlijk is het nog super vaak voorgekomen dat ik laat ging slapen en me in de ochtend heb verslapen. Maar dat heeft meer te maken met dat ik een avondmens ben en heel erg hou van uitslapen!

1 REACTIE

  1. […] Dit had jammer genoeg wel een nare bijwerking waar ik ook eerder last van gehad heb (toen ik Ritalin slikte). Ik kreeg last van een slaapritme stoornis. Hoe langer de mediatie werkt op de dag, hoe later op de avond de rebound komt. Een rebound (alles zien, horen en bedenken) op het moment dat je wilt gaan slapen werkt niet echt bevorderlijk voor een goede nachtrust. Probeer maar een dubbele espresso te nemen voor je je bed instapt. Ik werd gewoon niet moe en sliep vaak pas na 03:00. (Lees hierover in deze blog; ADD en … Slaapritmestoornis) […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here