ADD en … Ervaringen met Ritalin

4
3178

Na de ADD diagnose kreeg ik de keuze om te starten met medicatie, individuele therapie en groepstherapie. Ik koos voor de eerste twee opties. Ik zat er niet zo op te wachten om allemaal persoonlijke dingen te delen met vreemden. Ironie…
Er zijn 4 bekende medicijnen die gebruikt worden bij AD(H)D; Ritalin, Concerta, Medikinet en Equasym.
Ik zou een boek vol kunnen schrijven over mijn ervaringen met medicijnen. En dat ga ik dan nu ook doen, hier deel 1! Mijn ervaringen met Ritalin.

Eerste vorm van ADD-medicatie: Ritalin
Eerste vorm van ADD-medicatie: Ritalin

Ik had bij de start van de therapie wekelijks sessies met een psychologe en om de twee weken met een psychiater. Bij de psychiater kreeg ik begeleiding qua medicatie. Het is niet zo simpel als een pilletje in nemen en je bent overal van af.

Ik startte met Ritalin, een medicijn met de stof methylfenidaat. Deze medicatie wordt het meest voorgeschreven en ook het meest vergoed door zorgverzekeraars. Ik ben gestart met het opbouwen van de Ritalin. Eerst een kwart van het pilletje per 4 uur. Dat is de werkingsduur van dit medicijn. In eerste instantie merkte ik vooral de bijwerkingen. Geen honger, verstoord slaapritme en emotioneel afgevlakt zijn waren de dingen waar ik vooral moeite mee kreeg.

Na verloop van tijd kon ik onder begeleiding de dosering verhogen tot een punt waarop ik ook de bedoelde werking kon ervaren. Verhoogde concentratie. Bij mij duurde het gemiddeld een uur voordat ik merkte dat de medicatie ging werken na het innemen.

Ik startte iedere dag om 07:00 met ontbijten. Want medicijnen innemen op een lege maag is niet ideaal. Om 08:00 de eerste keer medicatie slikken. Omdat mijn hongergevoel zo goed als compleet de deur uit was had ik ook dagelijks een alarm voor tussendoortjes en lunch/diner. Dus alarm op: 10:00 eten, 12:00 medies, 14:00 eten, 16:00 medies, 18:00 eten, 20:00 medies en daarna tijd om te slapen.

Zo vulde mijn telefoon mijn leven. Daardoor zat ik iedere dag in een vast ritme (ja, ook in de vakanties deed ik dit). Want medicatie op een vaste tijd zorgde voor routine, waardoor het later gemakkelijker zou gaan. Ik merkte dat het leren veel gemakkelijker ging. Ik kon mijn energie makkelijker sturen naar de boeken. De werking was s’ochtends gelijk duidelijk. Ik houd van uitslapen, maar ik kon echt niet meer in bed blijven liggen na het innemen van Ritalin. Al die gefocuste energie moest eruit, iets zinvols doen.
Maar een groot nadeel waren de “rebounds”. Het medicijn onderdrukt de impulsen door de dag heen. Zijn deze stoffen van de Ritalin uitgewerkt, dan ontstaat er een enorme warboel in je hoofd. Bij mij resulteerde dit in een uur lang chaos. Ik hoorde elk kraakje, zag elke beweging en trok daarom helemaal terug in mijn eigen hoofd. Je kunt je voorstellen dat dit thuis op de bank nog wel te overzien is, maar in het openbaar vervoer bijvoorbeeld, een ramp.

Na 1,5 jaar moest ik stoppen met mijn eerste HBO studie, omdat ik op 1 vak na mijn propedeuse niet kon halen. Ik was er kapot van. Maar kreeg daardoor wel meer ruimte om mijn leven anders in te delen. Hierbij hoorde een nieuwe studie, op mezelf gaan wonen en een andere aanpak qua medicatie. Hierover binnenkort meer te lezen in deel 2.

4 REACTIES

 1. Zelf heb ik al jaren veel baat bij concerta..
  Ritalin (om de 4 uur innemen) Gaf veel onrust.

  De nu reguliere afname is HUP !! en klaar voor de dag ! Aan eind van de dag (zelfs middags) is een uur rusten geen probleem.

  Wel is van belang de juiste dosering !

  Als ervaringsdeskundige in alle voorkomende legale (en illegale middelen )
  Kan ik vermelden dat elke pil of tablet is (wanneer niet nodig en dus recreatief gebruik !!! altijd teveel en overbodig en naar verslaving neigt .
  Nu Na 20 jaar extreem gebruik Is het (bijna) clean zijn het mooiste wat er is!
  Ik voel Ik ervaar pijn/verdriet/vreugde etc. Ik leef weer!
  Neemt niet weg dat concerta mij goed geholpen heeft om me op sociaal gebied te kunnen ontwikkelen en/of staande te houden.

  Fijne zomer allemaal. Met vriendelijke groet Marcel

 2. Dag Ellen,

  Grappig om sommige herkenbare situaties te lezen. Ik zit nu zelf in het tweede jaar van de opleiding Toegepaste Psychologie(HBO) en het halen van mijn propedeuse gaat moeilijk worden omwille van een specifiek vak (wat overigens niets met psychologie te maken heeft). Bij de psycholoog heb ik eens een ADD/ADHD test ondergaan waaruit bleek dat ik waarschijnlijk ADD heb. Ik had naar de psychiater kunnen gaan om het daar officieel te testen, maar goed(uitstellen/anti-medicijnen).

  Ik gebruik Ritalin weleens ter assistentie bij het studeren voor een tentamen. Ik word er vaak rustig en een beetje moe(om de 20 minuten gapen) van, ondanks dat het mijn concentratie wel verbetert. Verder heb ik erg weinig kennis over dit ‘medicijn’. Zou je hierover een advies kunnen geven? Ik merk dat het wel helpt, maar ben een beetje bang dat er bijwerkingen op de lange termijn kunnen ontstaan. Ook ben ik verslavingsgevoelig, wat ook een risico met zich meebrengt. Vaak gebruik ik 3-4(10mg) pillen per vak, verspreid over 2 dagen. En heb gemiddeld zo’n 4 tentamens per tentamenweek, dus 12-16 pillen verspreid over ongeveer 2 weken.

  • Hi Gijs!
   Leuk om te lezen dat je dingen herkent in mijn verhaal.
   Qua medicatie kan ik je helaas niet veel advies geven. Ikzelf heb toen erg veel hulp gehad van mijn psycholoog en psychiater bij het zoeken naar de juiste medicatie en dosering. Dat opbouwen en testen ging erg geleidelijk. Ik heb hierdoor goed kunnen aangeven wanneer ik me wel of niet prettig voelde en bij welke dosering dat was. Naar een professional gaan en je laten begeleiden is helaas het enige advies wat ik voor je heb.
   Qua lange termijn effecten heb ik zelf niet veel gemerkt. Toen ik na een aantal jaren stopte met de medicatie merkte ik wel dat ik creatiever werd en me meer mezelf voelde (hoe vaag dat misschien klinkt). Ik heb vooral tijdens het gebruik negatieve effecten gemerkt, die gingen allemaal weer weg toen ik stopte met de medicatie.
   Heel veel succes met je studie en balans vinden in je medicatiegebruik!
   Mocht je nog meer vragen hebben, let me know 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here