ADD en … 5 tips voor op de werkvloer!

0
266

Gisteren heb ik mijn vijfde werkdag gehad van dit seizoen op de Keukenhof. Ik ben begonnen met kassa op mijn eerste dag. Ik vond het bijzonder om mijn achtste seizoen te starten met iets waar ik geen ervaring mee heb. Het is heel leuk om in iets nieuws te duiken, maar ook toch wel een beetje spannend. Het voelde een klein beetje als een eerste dag bij een nieuw bedrijf. Daardoor kwam ik op 5 tips die je kunt gebruiken op de werkvloer.

5 tips voor op de werkvloer
5 tips voor op de werkvloer

Ik merkte dat de vele uitleg die ik kreeg van collega’s niet helemaal goed kon opslaan. Ook al was het niet zo vroeg in de morgen (ik begon om 09:00), mijn hoofd was nog niet aan. Ik heb snel pen en papier geregeld zodat ik gewoon wat aantekeningen kon maken.

Tip 1: Maak aantekeningen als je merkt dat de info te snel op je af komt of dat je het niet goed opslaat.

Ik ben iemand die een eigen ritme moet vinden waardoor ik de aandachtspunten die ik langs moet gaan kan uitvoeren. Bij een kassa is dat: gedag zeggen (vriendelijk groeten is altijd een plus), te weten komen wat iemand wil kopen, datgene juist aanslaan op de kassa, afrekenen en de gekochte waren inclusief bon (en eventueel het (exacte) wisselgeld) terug geven.

Tip 2: Zorg dat je een ritme/manier vind waarin je de dingen die je moet doen je goed eigen kan maken.
Je je je je je je … Je

Zeker als ik mijn lunchpauze heb gehad merk ik dat ik een uurtje daarna een beetje inkak. Ik heb al mijn focus voor de dag verbruikt. Hoe ik dit oplos is door even wat anders aan te pakken. Op een rustig moment ga ik mijn werkplek een beetje opruimen, eventjes mijn benen strekken of drinken halen voor mijzelf en (collega’s). Hierna kan ik er weer tegen en is mijn focus weer opgeladen.

Tip 3: Zorg zelf voor afwisseling in je werkzaamheden als je merkt dat je minder geconcentreerd raakt.

Ik vind het zelf fijn om (nieuwe) collega’s te vertellen over mijn ADD. Dat is een onderdeel van mij en heeft ook invloed op mijn werk. Niet zozeer de resultaten maar wel de manier waarop. Ik zal bijvoorbeeld sneller om een 2e keer uitleg vragen. Gelukkig heb ik veel fijne collega’s die er geen problemen mee hebben om mij hierin tegemoet te komen. Door mijn uitleg begrijpen ze ook wat voor chaos er in mijn hoofd kan ontstaan. Natuurlijk vertel ik hen niet gelijk alle persoonlijke dingen die meespelen of over alle gedachten kronkels, ze zouden me voor gek verklaren 😉

Tip 4: Vertel je collega’s over wat er speelt in jouw hoofd.

Het kan zijn dat je iemand meerdere keren informeert over je AD(H)D. Zij lopen niet 24/7 rond met stuiterballen in hun hoofd, en het zal sommigen verbazen dat jij dat wel hebt. Soms hebben ze even een reminder nodig, maar zeg eerlijk, jij zelf soms ook…

En tenslotte de laatste en meest belangrijke tip:

Tip 5: Maak gebruik van je stuiterbal-hoofd!

Als AD(H)Der ben je iemand die anders is dan anderen. Gelukkig maar, want dat maakt de wereld een stuk leuker. Je hebt veel kwaliteiten die je kunnen helpen op de werkvloer;

Je bent een creatieve denker.
Je kan snel schakelen en bent dus flexibel.
Je bent een ster in het opstarten van een multitaak-structuur (volhouden daarvan kost vaak meer energie).
Je bent empathisch en hebt een sterke intuïtie.
Je bent vol energie en enthousiast.

Ook bij het volgen van (enkele van) deze tips, volg je intuïtie en wees creatief in het toepassen ervan. Zoek naar wat je zelf prettig vindt en stuur bij wanneer dit niet zo is.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here