Blogmas 2016 dag 4 – Kerstkoekjes

1
162

Yes, vandaag hebben Hubby en ik samen een kerstboom gehaald. Ook heb ik kerstkoekjes gemaakt!

Kerstkoekjes

Ik het tuincentrum was het echt mega druk! Er stond file om de parkeerplaats op te komen. Er waren veel kitchy-kerstdingen te vinden. Waarvan ik denk: geinig hoor… En dan weer doorloop. Ze zijn heel erg leuk als je een keer echt helemaal wilt uitpakken met kerst, maar voor dit jaar sla ik dat even over. Tenminste, dat zeg ik nu. Ons weekendje naar de kerstmarkt in Gent komt er ook aan. Misschien ga ik dan helemaal los…

Kerstspulletjes in het tuincentrum!
Kerstspulletjes in het tuincentrum!

Ik vond de miniatuur kerstdorpjes heel erg leuk om naar te kijken. Ik heb zelf het geduld en de handigheid er niet voor om dat voor elkaar te krijgen. Maar gelukkig zijn er bij het tuincentrum mensen die dat wel kunnen. Zo kan ik hun werk bewonderen.

 

Deze kerstkoekjes zijn echt een aanrader. Ze zijn gemakkelijk te maken en als je ook nog van die leuke steekvormpjes hebt (of haalt bij de Blokker) is dat helemaal mooi! Als je die niet hebt kun je natuurlijk ook een glas gebruiken om de koekjes uit te steken.

Ingredienten die je nodig hebt voor deze kerstkoekjes zijn:
  • 500 gram bloem
  • 225 gram boter
  • 160 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 160 gram suikerstroop
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • beetje zout

Eerst mix je de boter, suiker en stroop door elkaar. Geen zorgen als je denkt; dit is veel te vloeibaar. Dat komt allemaal goed!
Daarna kun je een ei en een eidooier toevoegen en hier doorheen mengen.
De gemberpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout heb ik bij de bloem gedaan en dit door elkaar gemengt in een aparte schaal.

kerstkoekjes

Op het moment dat je deze twee mengsels gaat samenvoegen kun je het beste de droge mix beetje voor beetje toegvoegen bij je stroopmengsel terwijl je tussendoor blijft mixen.
Als je je deegbal hebt gemaakt kun je hier deze wat platter maken en in de koelkast leggen. Het deeg moet minimaal 4 uur rusten. Hoe platter je deeg is, hoe sneller het koelen gaat.
Wanneer je dit gedaan hebt kun je het deeg uitrollen op een beetje bloem en de oven voorverwarmen op 160 graden. Steek met je leuke kerstvormpjes de koekjes uit het deeg (of gebruik een glas) en bak de koekjes in ongeveer 16 tot 18 minuten af. Het duurt even voor de koekjes goed zijn afgekoeld. Maar in de tussentijd is de keuken al heerlijk gaan ruiken.

Ik heb de helft van het deeg gebruikt voor deze koekjes, de rest ligt in de vriezer voor de volgende keer!

Uit mijn adventkalenders van vandaag heb ik een glazen muiltje van Assepoester gekregen en een heerlijk naar citrus ruikende douche/badgel!

advent

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here