Voorbereiding van de AD(H)D rijtest

1
333

De ADD rijtest bij het CBR was toch wel weer een dingetje. Niet heel ingewikkeld, niet heel spannend, maar eerlijk… Wat een tijd en handelingen gaan er overheen voordat je eindelijk weer een stapje dichter bij je roze pasje bent.

First things first: Als je begint met je rijlessen moet je een Eigen Verklaring invullen. Hierin staan vragen gericht op (beperkt) kunnen gebruiken van je armen of benen, of je last hebt van evenwichtsstoornissen of duizelingen, medicatiegebruik.
Ook staat deze heftig geformuleerde vraag er in:

Bent u onder behandeling of onder behandeling geweest voor een psychiatrische stoornis, een hersenziekte –zoals een beroerte– of een ziekte van het zenuwstelsel?

Als we dieper ingaan op de term psychiatrische stoornis, want daar gaat het om, dan wordt in de uitleg van het CBR (naast o.a. autisme, PDD-NOS, asperger en depressie) specifiek de nadruk gelegd op ADD en ADHD.

Het deel ‘psychiatrisch’ vind ik niet zo gek. Ondanks dat ik de onrust regelmatig in mijn lijf kan voelen weet ik dat dit veroorzaakt wordt door mijn hoofd.
Het deel ‘stoornis’ is voor mij toch altijd weer een heftige definitie. Het voelt namelijk niet alsof er iets stuk is in mijn hoofd, het gaat alleen anders dan bij anderen. Maar goed, welk labeltje er op mijn sticker geplakt kan worden is weer een heel ander verhaal.

Wanneer je je Eigen Verklaring hebt ingevuld moet je wachten tot het CBR deze heeft verwerkt, dat duurt natuurlijk even. Daarom een tip:

Als je ‘ja’ invult bij de AD(H)D vraag, moet je sowieso een afspraak maken bij een psychiater. Dit kun je zelf doen, zonder tussenkomst van het CBR en dat scheelt weer tijd.
Op de website van het CBR kun je controleren wie er bij jou in de buurt zit om zo’n afspraak te maken. In een volgende blog kun je lezen hoe zo’n gesprek er aan toe gaat.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here