AD(H)D rijtest gesprek – Eigen Verklaring naar waarheid invullen is niet goedkoop

1
311

Wanneer je bij je Eigen Verklaring een ‘Ja’ hebt ingevuld bij “Bent u onder behandeling of onder behandeling geweest voor een psychiatrische stoornis, een hersenziekte –zoals een beroerte– of een ziekte van het zenuwstelsel?” kun je een afspraak maken bij een psychiater voor een gesprek. Het CBR heeft namelijk een verklaring nodig.

Wat jij zelf nodig hebt bij je gesprek is natuurlijk je Eigen Verklaring, bericht van je behandelaar en je ID. Zetten die grappenmakers ook nog neer: ID of rijbewijs… Kuch, waar denk je dat ik dit allemaal voor doe?!

Bij mij was dat gesprek niet erg ingewikkeld. Eigenlijk was het het meeste te vergelijken met een standaard intake gesprek zoals je die hebt wanneer je naar een psycholoog gaat.
Wel was ik zenuwachtig. Maar dat had er mee te maken dat ik 45 minuten moest wachten. Mijn hoofd gaat dan met me aan de haal.

“Wat als ik iets stoms zeg en hij maniakaal gaat lachen: JIJ ZAL NOOIT JE RIJBEWIJS HALEN MUAHAHA.”

Nee, tuurlijk gebeurde dat niet. Er werden een hoop persoonlijke vragen gesteld. Vooral ook vragen die niet met mijn potentiële rijvaardigheid te maken hadden. Daardoor was ik enigszins afgeleid.

 • Wat is je woonsituatie?
  Ik woon in bij mijn schoonouders, sinds 1.5 jaar. Echt, ja echt. Nee, geen ruzies.
 • Heb je veel vrienden?
  Wat is veel? Ik heb een aantal goede vriendinnen die ik al jaren ken.
 • Wat doe je voor activiteiten naast je werk?
  Eh… Internet? Netflix? Ik vergeet spontaan alles wat ik doe.
 • Gebruik je medicatie?
  Nope niks. Geen Ritalin. Geen Concerta. Al 2 jaar niet meer.

En binnen een half uurtje stond ik weer buiten. De psychiater had aangegeven binnen een week zijn bevindingen naar het CBR te sturen. Ook zei hij geen reden te zien waarom ik niet door zou kunnen gaan met dit traject en hoefde ik ook geen extra afspraken bij hem te plannen. Gelukkig maar, want dit gesprek was al bijna €200,-

Toen begon het grote wachten. Ik wist al dat ik gewoon verder kon gaan, dus ik ging door met rijlessen plannen en oefenen.

Ondertussen belde ik wekelijks met het CBR. Iedere keer kreeg ik te horen dat er nog niks was doorgekomen of dat het rapport wel was binnengekomen, maar alleen nog niet was verwerkt.
Het CBR heeft (let op) maar liefst 6 weken de tijd om het ontvangen rapport te verwerken. Daarna wacht je nog op een brief waarin zij aangeven dat je rijinstructeur je AD(H)D rijtest kan inplannen.

Dit was voor mij heel frustrerend omdat ik al wist dat het rapport positief zou zijn. Ondertussen ben je wel weer bijna 2 maanden verder waarin je wel je rijlessen een beetje moet bijhouden. Denk, 1 keer in de 2 weken, dus weer €180,- (afhankelijk van je pakket en rijschool natuurlijk).

Die kosten voor het psychiatrisch gesprek zijn sowieso voor je eigen rekening. Maar wanneer je dit gelijk aan het begin van je rijlessen doet zal dit minder uit maken omdat je toch moet lessen.
Doe je dit echter aan het eind van je traject, dan kost het je wat extra omdat je helaas moet wachten met het aanvragen van je AD(H)D rijtest en dus ook je (her)praktijkexamen totdat dit rapport verwerkt is.

Dus wat ik graag wil meegeven is: Wacht niet te lang met het inplannen van het psychiatrisch gesprek.
Bonus tip: Wanneer je je bezoek aan de psychiater in je agenda noteert als “Bezoek Psychopaat”, zorg dan dat je agenda niet open ligt op zijn bureau.

Gesprek psychopaat

Hoe kom je tot dit punt? Lees hier terug in mijn blog over de voorbereiding. In de volgende blog meer over hoe het er aan toe gaat bij de daadwerkelijke AD(H)D rijtest.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here