Minder volle agenda en hoofd in deze drukke decembermaand – Blogmas dag 17

2
604

December is voor veel mensen de drukste maand van het jaar. Op werk moet je alles afronden voor dit jaar, je denkt al na over wat je voor volgend jaar in je agenda hebt staan, de feestdagen waarbij je misschien veel moet voorbereiden. Huis opruimen, menu bedenken, eten voorbereiden, familie ontvangen, het iedereen naar de zin maken, zelf niet vergeten te genieten van alles en voor je het weet heb je een overvol hoofd. Volg deze tips om wat tijd in te ruimen voor rust in je hoofd en je agenda.

Wanneer je een volle agenda hebt

Ik merkte vandaag, op een drukke verjaardag, dat het me even te druk werd. Ik was een beetje overprikkeld. Wat er dan gebeurt is dat ik me niet goed kan concentreren op een gesprek als iemand tegen me praat. Ik merk dat ik ga staren en ben eigenlijk gewoon even in screensaver modus moet. Daarom ben ik een beetje afgezonderd gaan zitten bij een raam. Voor mij zijn een paar minuutjes genoeg om weer de drukte in te gaan.
Wanneer je bijvoorbeeld op je werk bent kun je er ook voor kiezen om een extra keertje thee te halen of om even een frisse neus te halen.

Ik vind het erg fijn om muziek te luisteren. Wanneer ik muziek luister is er geen ruimte voor onrust in mijn hoofd. Zo kan ik mezelf tijdelijk afleiden.
Ik heb zelfs op Spotify een playlist gemaakt met muziek voor dit soort momenten. Ik merk dat instrumentale muziek hiervoor het meest geschikt is. Anders is er de kans dat ik weer afgeleid raak door de teksten. Ook zoek ik soms op youtube filmpjes op zoals: regen of kampvuur. Voor meer tips, lees deze relax-blog!

Wanneer je een volle agenda wilt voorkomen

Een simpele truc die ik geleerd heb is op ieder moment in het jaar toepasbaar. Ik gebruik het nog vaak wanneer ik merk dat mijn hoofd en agenda overstromen. Je beantwoord deze vraag 5 keer, waarbij je iedere keer de klemtoon op een ander woord legt:

Moet ik dit nu doen? – Of is het alleen leuk als…?
Moet ik dit nu doen? – Is er iemand die dit kan overnemen?
Moet ik dit nu doen? – Heeft dit de prioriteit?
Moet ik dit nu doen? – Kan dit op een later moment ook?
Moet ik dit nu doen? – Is er echt een actie nodig?

Wanneer je op deze manier je taken analyseert word je een stuk bewuster en zul je ook gerichter met je tijd en energie aan de slag kunnen. Het helpt je ook om je hoofd te ordenen of je planning op orde te krijgen. Voor meer tips over plannen, lees deze blog.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here