Gefotografeerd door de oudste fotograaf van Nederland

2
1374

Inmiddels een aantal maanden geleden ben ik via Twitter benaderd door Ada. Zij wees mij erop dat er op Facebook een kleine zoektocht was naar mij door meneer Klaas Faber (105 jaar oud). Ik had werkelijk geen idee wie hij was en waarom hij opzoek zou zijn naar mij. Ik besloot te doen wat iedere millennial zou doen en hem op te zoeken op Facebook.

Facebook famous

Daar kwam ik al snel mijn eigen gezicht tegen. Wat bleek, Klaas Faber is in 2012 (!) naar de Keukenhof geweest, en heeft mij daar gefotografeerd als Jacoba van Beieren.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik de hele ervaring zelf niet meer voor me kon halen. Ik heb daar gewerkt van 2009 tot afgelopen jaar en ben daar zo ongelooflijk vaak op de foto geweest.

Toen ik zijn verhaal op Facebook las was ik wel onder de indruk. Dit was zijn laatste bezoek aan het bloemenpark geweest en had nog niet eerder een portretfoto gemaakt in de buitenlucht. Omdat ik de tijd voor hem heb genomen die dag kon hij een mooie foto maken. Zoveel jaar later wilde hij graag nogmaals een foto maken van mij. (Klik hier voor een link naar het originele bericht)
Inmiddels woon ik al een paar jaar niet meer in Sassenheim, maar omdat ik dit verhaal zo bijzonder vond besloot ik meneer Faber een mail te sturen om af te spreken.

Dag van de ontmoeting met Klaas Faber

In de mailwisseling was meneer Faber heel duidelijk geweest, graag iets fleurigs aantrekken en niet te lang wachten met daadwerkelijk afspreken.
Zo gemaild, zo gedaan. Een paar dagen na het eerste mailcontact was ik op weg naar zijn huis.

Natuurlijk hebben we kort gesproken over Jacoba van Beieren, de aanleiding van onze ontmoeting en over de foto’s die hij al jaren maakt. Wanneer ik zeg jaren, bedoel ik ook jaren… Nu fotografeert hij met een digitale camera en heeft in zijn woonkamer een set up met achtergronddoek.
Na het maken van de foto liet meneer Faber nog zijn werkkamer zien waar hij zijn foto’s op de computer zet en vervolgens met een verhaal op Facebook plaatst.

Zoals afgesproken kreeg ik een aantal dagen na de fotoshoot een envelop op de deurmat met enkele foto’s van mij en een aantal foto’s van bloemen die ik zelf uit had mogen zoeken uit zijn uitgebreide collectie. De grote A4 foto van mezelf heb ik aan mijn ouders gegeven.

Voor meer Keukenhof ervaringen kun je hier klikken.
Wil je weten hoe Klaas Faber deze ontmoeting zelf heeft ervaren? Bekijk hier zijn Facebookbericht.
Voor de eerste Jacoba post uit 2015 van Klaas Faber, klik hier.

2 REACTIES

  1. Jeetje Ellen wat een byzonder verhaal, en leuk datje erop in bent gegaan en deze meneer heb bezocht. Ja, hoeveel keer ben je wel niet gefotografeerd als Jacoba???
    Xxxxx carla

    • Ik ben eindeloos vaak op de foto geweest tot spierpijn in mijn wangen van het lachen 😉 Gelukkig was jij er dan vaak om me nog ECHT te laten lachen.
      Xx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here