Eet je AD(H)D weg!

0
1461

Een tijd geleden (inmiddels bijna 2 jaar terug) kreeg ik via de grote interwebs een artikel onder ogen:

“Medicijnen zijn niet langer nodig. Dit dieet doet ADHD als sneeuw voor de zon verdwijnen”.

Deze kop was genoeg om mijn hoofd en emoties goed aan te zetten. Nog steeds…

Mijn ADHD diagnose.

Toen bij mij de diagnose werd gesteld door een psycholoog en psychiater was dit voor mij een enorme opluchting.

Ik was net van de middelbare school af waar ik me enigszins doorheen moest worstelen. Ik merkte dat er tussen mij en mijn ouders en docenten veel onbegrip was als het ging om concentratie en deadlines. Hoe hard ik ook probeerde om in het schoolregime te passen, het lukte gewoon niet. Routine en elke dag bijvoorbeeld 30 minuten huiswerk maken was te moeilijk en kostte me teveel energie.

Een breekpunt voor mij was dat een mentrix tegen me zei:

“Als je nu eens probeert om je te concentreren, dan wordt het misschien nog wat met je”.

Mijn ouders zagen ook dagelijks dat ik me niet lang kon concentreren. Dat ik niet gemakkelijk de doelen behaalde die ik wilde behalen maar dat ik slim genoeg was om dit wel te moeten kunnen.

Een aantal jaar daarna kwam het officiële stickertje met eindelijk een verklaring. Mijn hoofd werkt anders dan die van anderen. Dat komt doordat ADHD hersenen in bepaalde gebieden anders werken. Ons “prikkel filter” werkt minder goed waardoor bij alles wat binnen komt, we snel het overzicht verliezen. Dat ADHD hersenen anders werken is zelfs fysiek terug te zien op scans.

Mijn mening.

De emoties die bij mij naar boven kwamen na het lezen van alleen al de kop van het ADHD-dieet artikel waren niet positief. Mijn hoofd ging dus ook BAM in de weerstand.

Alsof alle issues die ik heb ervaren opgelost zouden zijn door het eten van een salade en het laten staan van cola?

Ik geloof absoluut dat wat je eet en drinkt invloed heeft op je lijf en hoofd. Iedereen heeft wel eens een suiker rush ervaren of hoofdpijn gekregen wanneer je niet voldoende drinkt. Dat heeft ook invloed op hoe goed je je kunt concentreren bijvoorbeeld.

Maar of een dieet de daadwerkelijke werking van je hersenen kan aanpassen?

Ik vraag me hierdoor ook af waarom mensen er zo op gebrand zijn om een ‘oplossing’ te vinden voor ADHD. Ik heb nog nooit gehoord van een onderzoek om bijvoorbeeld dyslectie aan te pakken door extra letter vermicelli in je soep te doen.
Daarbij vind ik het ook jammer dat ADHD hierdoor weer een “eigen schuld” label krijgt.

Je hebt ADHD omdat je niet goed eet? Die kunnen we toevoegen in het rijtje van slechte opvoeding, geen doorzettingsvermogen en aanstellerij.

Hulpmiddel.

Online is te vinden dat het Restricted Elimination Diet (RED-dieet), waar het artikel over gaat, bij 60% van de kinderen (die mee doen aan verder onderzoek) een positief effect heeft en dat voor sommigen verder medicatie gebruik niet nodig is.

Dat is natuurlijk top! Ik ben er enorm voorstander van om wanneer het lukt, zo min mogelijk medicatie te gebruiken. 

Als voormalig Ritalin en Concerta gebruiker weet ik hoe medicatie mij geholpen heeft bij bepaalde aspecten, maar ook hoe dit mijn emoties, hongergevoel, slaapritme en creativiteit heeft onderdrukt. Door het gebruiken van medicatie was ik een heel ander mens. Wel eentje die zich gemakkelijker kon concentreren, dat dan wel.

Wanneer je door het uitpluizen van een dieet erachter komt dat bepaalde voedingsstoffen schrappen er voor zorgen dat je lekkerder in je vel zit en beter kunt omgaan met je ADHD, dan kan dat zeker een positieve toevoeging aan je leven zijn.

Is je dieet een oplossing voor ADHD?

Wat me vooral tegen de borst stoot is dat de makers van dit dieet het volgende doel nastreven: “We hopen hierdoor te kunnen ontdekken hoe voeding ADHD kan veroorzaken en hoe we dit kunnen voorkómen.” (bron) Vervolgens claimen ze ook dit: “Het dieet neemt een oorzaak van ADHD weg. Medicijnen onderdrukken uitsluitend de symptomen.” (bron)

Wanneer iemand met een lactose intolerantie zijn dieet aanpast of hier medicatie voor inneemt, is die persoon dan niet meer lactose intolerant? Of heeft die persoon gewoon een manier gevonden om er mee om te gaan?
Net zoals een dieet kan ook medicatie een hulpmiddel zijn om te leren omgaan met wat je hebt, maar dat neemt niet de oorzaak weg. Namelijk dat je hersenen fysiek anders werken en dat is erfelijk.

Ik moet zeggen dat ik niet bewust merk dat het laten staan of juist bewust iets wel eten invloed heeft op mijn ADD. Ook merk ik dat ik door het lezen van een aantal forums en blogs ook totaal niet de behoefte heb om dit te gaan proberen. Want volgens mij moet je dan een hoop voedingsgroepen en specifieke producten uitsluiten.
Nou kom ik ook niet in aanmerking voor het dieet van dit specifieke onderzoek, want het wordt alleen getest op jongens (!!!) tussen de 8 en 10.

Voor de oudere en diversere AD(H)Ders onder ons; ik ben erg benieuwd hoe jullie denken over welk effect eten en drinken heeft op ADHD en of jullie hier misschien zelf ervaringen mee hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here